Contact ons

Vraag meer informatie aan

Deze website is beveiligd met reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing

Moment geduld...

Neem contact met ons op

Deze website is beveiligd met reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing

Moment geduld...

Press "Enter" to search

Overview

Foodimpuls wilde af van zijn gescheiden systemen om zo meer inzicht te krijgen, de online dienstverlening te kunnen uitbreiden en schaalbaar te zijn voor de toekomst. Een eis was dat de nieuwe IT-partner diepgaande kennis over scanoplossingen en warehouse management in eigen huis had. Zo kwam Gido de Jong, controller van Haarsma Foodimpuls, terecht bij SAP Business One en de WMS-oplossing WarehousePro van Aiden: “Nu kunnen we orders snel en efficiënt verwerken, kwaliteitscontroles automatisch vastleggen en leveringen altijd traceren.”

Foodimpuls vertegenwoordigt de twee familiebedrijven Haarsma Foodimpuls en Booijman Foodimpuls. Gezamenlijk doen ze de inkoop van zowel food- als non-foodproducten, die ze verkopen en distribueren aan ondernemers in food in Nederland. Naast een landelijke dekking zorgt de krachtenbundeling voor voordelen op gebied van inkoop, logistiek, dienstverlening en marketing. In de markt onderscheiden zij zich met name door hun hoge niveau van kwaliteit en service. Zo ondersteunen zij hun klanten om succesvoller te worden, meer uit hun winkels te halen en toekomstbestendig te blijven.

Voorheen werkte Foodimpuls met een ERP-systeem voor de foodbranche, gekoppeld met een financieel pakket. Gido de Jong legt uit: “Deze systemen waren weliswaar gekoppeld, maar wel als eenrichtingsverkeer. Daardoor misten we de context en aanvullende informatie van de gegevens in het financiële pakket. Zo kon je niet direct doorklikken van een journaalboeking naar de bijbehorende verkooporder. Bij SAP Business One is dit allemaal geïntegreerd in één systeem, waardoor de rapportagemogelijkheden over de verschillende disciplines aanzienlijk zijn vergroot.”

 

Online bestellen via webshop en app
“Voor het koppelen met e-commerce bood SAP meer mogelijkheden. Onze klanten kunnen nu online bestellen via een webshop en mobiele app. Door de koppeling met SAP Business One kunnen zij realtime zien of de gewenste producten op voorraad zijn. Dit is een grote stap vooruit voor onze dienstverlening,” vervolgt De Jong.

De schaalbaarheid van de SAP-oplossing met één centrale database was een belangrijke reden voor de overstap. De groothandels zijn nu gekoppeld aan de centrale administratie van Foodimpuls. Zo worden alle stamgegevens van artikelen, klanten, prijzen en leveranciers op één plek centraal beheerd. “We kunnen nu relatief eenvoudig een eventueel nieuw lid toevoegen aan ons samenwerkingsverband. Dit maakt de oplossing toekomstbestendig en efficiënt,” zegt De Jong.

 

Inhouse kennis van WMS

Omdat Foodimpuls al werkte met een scanoplossing, was het volgens De Jong een must dat de nieuwe partij inhouse kennis en kunde had van warehouse management. Zo kwam het familiebedrijf uit bij Asecom, die de volledig met SAP Business One geïntegreerde WMS-oplossing WarehousePro in eigen beheer ontwikkelt en implementeert.

 

Grote hoeveelheid transacties verwerken

Een scanoplossing is onmisbaar voor Foodimpuls, aldus De Jong. “Ieder product heeft bij ons een uniek gewicht en wordt tegen kiloprijs afgerekend. Daarom moet het exacte gewicht van een product geregistreerd worden. Dit kan door ieder product specifiek te scannen. Dit maakt dat we dagelijks een flinke hoeveelheid transacties verwerken, die in drukke tijden de 30.000 overschrijdt. Dan kan je niet meer af met het afvinken van losse pakbonnen.”

 

Picken volgens routevolgorde

WarehousePro biedt de mogelijkheid om orders te picken op volgorde van de te rijden routes. “Dit onderdeel werkt mooi en maakt dat we de routes efficiënter kunnen picken. Ook zijn we blij met de flexibiliteit ervan. Zo reden we voor de kerstdagen ook op zaterdag. Dit konden we goed voorbereiden en als een normale werkdag inplannen.”

Orderpicken is ‘dummy-proof’

De scanners zorgen ervoor dat nieuwe orderpickers met minimale uitleg gelijk aan de slag kunnen. “De scanner stuurt de orderpicker naar de juiste vakken en toont wat het volgende vak is. Dit maakt orderpicken ‘dummy-proof’, iedereen kan het gebruiken,” zegt De Jong.

 

Goederenontvangsten verwerken

Een bijkomend voordeel van WarehousePro is dat Foodimpuls nu ook de goederenontvangsten kan verwerken via de scanner. “Voorheen moesten we nog steeds bonnen aftekenen en invoeren achter de pc, een hoop heen-en-weer-geloop dus. Nu kunnen we bij de pallet via de scanterminal de ontvangst tellen en registreren, een grote verbetering. De scanner hangt om de pols en hebben magazijnmedewerkers dus altijd bij zich zich.”

 

Scanner dwingt kwaliteitscontroles af

De scanoplossing maakt het mogelijk om na het picken controles af te dwingen, bijvoorbeeld of de order compleet is. Bij goederenontvangsten kan de scanner kwaliteitsvragen stellen via keuzebomen en vervolgvragen. Zijn de ontvangen goederen op de juiste temperatuur? Zijn verpakkingen nog intact, zijn de goederen schoon of zijn er bijzondere afwijkingen? “Dit soort vragen moet beantwoord worden voordat de ontvangst kan worden geboekt en is van groot belang voor onze certificering en om de kwaliteit te borgen. Bovendien kan je eventuele problemen altijd traceren naar een bepaalde levering en wat bijvoorbeeld de temperatuur was tijdens de aanlevering,” stelt De Jong.

 

Inrichting magazijn optimaliseren

“WarehousePro biedt handige rapportagemogelijkheden om je magazijnprocessen te optimaliseren. De dashboards geven bijvoorbeeld inzicht in hoeveel gepickt is van bepaald artikelen of vanaf welke locatie in het magazijn. Zo kan je goederen die vaak gepickt worden, plaatsen in dezelfde straat of stelling,” besluit De Jong.

De Jong is tevreden over de samenwerking met Aiden. “Ik vind dat de kennis en ervaring van de consultants van Aiden van toegevoegde waarde zijn geweest. Ze hebben opgedane ervaringen bij andere partijen en in andere sectoren vertaald naar onze situatie. Dat meedenken waarderen we natuurlijk. Verder zijn de klantendagen van Aiden leuk en leerzaam.”

About usarrow right image
  • Client
    Foodimpuls
  • Industry
    Retail
  • Oplossingen
    SAP Business One en Aiden WarehousePro
solutions icon
SAP oplossingen

SAP Business One

SAP Business One geeft bedrijven grip op alle bedrijfsprocessen, de flexibiliteit om te anticiperen op veranderingen én…

Lees meer arrow right image
solutions icon
Aiden oplossingen

Aiden WarehousePro

Een POS-oplossing voor zowel B2C- als B2B-retailomgevingen, geschikt voor ieder device én met standaardkoppelingen voor…

Lees meer arrow right image
search icon

Other Stories

Seas of Solutions
Dutch Flower Group
Amac
Avebe
M&G Group
BuitenHof Tuinmeubelen
Schaap & Citroen
Vitablend
Romar-Voss
Vogel's
IPC | Israel Producten Centrum
Keller's IJzerhandel
Wavin
Waterbear
Recoll
Easywalker
Kyocera
Amacom
Getronics
Beddinghouse