Contact ons

Vraag meer informatie aan

Deze website is beveiligd met reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing

Moment geduld...

Neem contact met ons op

Deze website is beveiligd met reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing

Moment geduld...

Press "Enter" to search

4 voordelen om je SAP-maatwerk als pre-migratie project over te zetten naar Mendix!

Hoe lang wordt mijn SAP-versie nog ondersteund en wanneer stap ik over naar SAP S/4HANA? In februari 2020 kondigde SAP aan SAP Business Suite 7 standaard te blijven ondersteunen tot en met 2027 in plaats van 2025. SAP gaf verder aan tot minimaal 2040 ondersteuning te bieden voor S/4HANA.
 
SAP doet buitengewone beloften die weinig andere ERP-leveranciers doen. Door te kiezen voor een toekomstbestendig en flexibel ERP-systeem krijg je als organisatie het gereedschap in handen om in te spelen op de markt. Kiezen voor SAP S/4HANA betekent dat je de komende 20 jaar op één vaste waarde kan rekenen: een betrouwbaar, veelzijdig inzetbaar ERP-systeem. Maar betekent de verschuiving van 2025 naar 2027 dat we rustig aan kunnen doen? Wij denken van niet. Wij geloven wel dat het uitstel van 2 jaar organisaties tijd en rust biedt om (zoals de VNSG het noemt) deze migratie te zien als een business transformatie en niet als een pur sang technologische ’upgrade’. Het migratie traject wordt wellicht omvangrijker. Daar tegenover staat dat je ook meer tijd hebt om aan aspecten te denken die de impact van de gehele migratie verminderen. Een voorbeeld daarvan is het maatwerk.
 

Voorsorteren op migratie

Wij zien 4 belangrijke voordelen van het overzetten van het SAP-maatwerk naar het low code platform Mendix in de pre-S/4HANA migratie fase.
 
 • Minder bedrijfsverstoring tijdens de S/4 HANA-migratie;
 • Vermindering van het risico op hogere kosten/langere doorlooptijd van de S/4HANA migratie;
 • Kostenreductie van het SAP-beheer en van het ontwikkelen van SAP-maatwerk;
 • Je begint vandaag aan de toekomst van morgen.
   
Ga eens na hoeveel maatwerk je hebt. De filosofie van SAP is vanaf de start van SAP S/4HANA: ‘Keep the core clean’. Door zoveel mogelijk gebruik te maken van de Best Practices in standaard SAP, voorkom je het bouwen van hele bergen maatwerk. Sterker nog: wanneer je S/4 HANA in de Cloud gaat gebruiken, heb je geen mogelijkheden meer voor maatwerk. Maar de bedrijven met maatwerk in hun huidige SAP ECC/ Business Suite lopen nu al vaak tegen uitdagingen aan. Enkele hiervan zijn:
 
 • Maatwerk dat ooit is ontwikkeld, maar al lang niet meer wordt gebruikt;
 • Maatwerk dat we bij elke upgrade moeten checken en aanpassen;

Maatwerk dat niet volledig werkt en er dus gigantisch veel tijd en geld verloren gaat om het in de lucht te houden.

Blog 4 voordelen s4hana.png
 
Dit alles wordt mooi weergegeven in bovenstaande afbeelding, afkomstig uit een McKinsey-studie. Ondanks dat deze afbeelding komt uit 2013, is dit nog steeds de realiteit van nu. Je wilt je geld uitgeven aan vooruitgang en innovatie en niet aan het ‘lichten aanhouden’.
 

Unieke organisatie,  unieke processen

We weten allemaal dat ‘helemaal geen maatwerk’ eigenlijk een utopie is; bijna elke organisatie is uniek en hierbij horen unieke processen. Bovendien verandert alles om je heen razendsnel, inclusief de wensen van je klanten en je interne business. Er is een oplossing: Mendix of SAP RAD (Rapid Application Development). Daarmee kom je de klanten en de business tegemoet bij het voldoen aan hun vraag en hou je het SAP S/4HANA systeem zo ‘clean’ mogelijk. Mendix is het enige low-code platform dat draait op het S/4 HANA Cloud platform.
 

 

De pre-migratie fase 

De keus om over te gaan naar S/4 HANA is gemaakt, je weet dat je de core clean wilt houden en ‘iets’ met je maatwerk moet doen in Mendix. Maar wat is nu het goede moment om dat te doen? Voor, na of tijdens de HANA-migratie? Alle 3 is uiteraard een optie, maar wij geloven in het pre-migratie overzetten van je maatwerk. Want het levert je een aantal belangrijke voordelen op wanneer je het maatwerk niet mee hoeft te migreren. Dat kan pas nadat je tevoren bepaalt wat je ermee doet. Gooi je het weg, gaat het naar standaard SAP of zet je over het in Mendix? Hieronder de uitwerking van de eerder genoemde voordelen:
 1. 1. Minder bedrijfsverstoring tijdens de S/4 HANA-migratie. Je hebt al uitgebreid gekeken naar al je maatwerk op je huidige systeem; je komt niet voor verrassingen te staan. Al het overbodige maatwerk is al weg. Alles wat standaard kan, is beschikbaar in je S/4 HANA-omgeving en de rest zit in Mendix. Je business kan dus gewoon verder gaan zoals het eerder deed. Gebruikers zullen niets tot weinig merken van de hele migratie, omdat er voor hen ‘niets’ veranderd. Je business staat nooit stil en kan blijven innoveren.
 2. 2. Vermindering van het risico op hogere kosten-/langere doorlooptijd van de S/4HANA migratie. Wanneer je wacht met analyseren van je maatwerk tot tijdens de migratie en het dan nog moet gaan herbouwen, neemt het risico op hogere kosten toe. Daarnaast kan dit een nadelige invloed hebben op de doorlooptijd van je migratieproject. Want tijdens de migratie wil je er natuurlijk niet achter komen dat sommige essentiële applicaties in je processen niet werken, waardoor je vervolgens ad hoc alsnog je maatwerk moet converteren naar Mendix.
 3. 3. Kostenreductie van het SAP-beheer en van het ontwikkelen van SAP-maatwerk. Je kunt flink besparen op je SAP-beheer en ontwikkeling van eventueel nieuw maatwerk omdat: je met Mendix tot 10 keer sneller kunt ontwikkelen; Business en IT samen met Mendix op een agile manier applicaties kunnen bouwen; Mendix volledig is geïntegreerd met het SAP HANA Cloud platform.
 4. 4. Je begint vandaag aan de toekomst van morgen. Je hebt zojuist een ’state-of-the-art’ SAP-systeem gekozen met daaromheen een low-code platform dat nooit stil staat en zich blijft ontwikkelen. Je business en IT werken naadloos samen. Je staat niet stil, omdat je kan blijven innoveren door de ontwikkelsnelheid die je haalt. Je hebt geld en tijd over om de beloften waar te maken, doordat alles dat standaard is en standaard blijft. Je hoeft dus minder te investeren in onderhoud (keep the lights on)!
Kortom: je haalt je belangrijkste maatwerk uit je SAP-systeem al voor je met de HANA-migratie begint. Dit maatwerk hoef je dus niet te migreren. Je kan direct in Mendix beginnen met nieuwe ontwikkelingen en hier je voordeel mee doen…. Go make the Core Clean!