Contact ons

Vraag meer informatie aan

Deze website is beveiligd met reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing

Moment geduld...

Neem contact met ons op

Deze website is beveiligd met reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing

Moment geduld...

Press "Enter" to search

Een blog door Arjan Bergman

Ontwikkelingen en kansen voor organisaties

Onze regering gaat de komende jaren miljarden euro’s besteden aan thema’s als onderwijs, klimaat, stikstof, woningbouw, landbouw, defensie en meer. Dit kan voor wat onrust zorgen over welk geld waar wordt besteed, maar veel van het budget zal gaan naar innoverende projecten. Voor een aantal bedrijven zal dit een directe(re) invloed hebben op hun plannen, en voor sommige bedrijven liggen die kansen misschien nog wat verder weg, maar gaan er op termijn zeker komen.

Dat de wereldwijde Coronapandemie nog grote impact zal hebben op de economie en dat bedrijfsketens meer en meer verweven raken met elkaar, zijn conclusies welke velen trekken. Dit is voor veel bedrijven stof tot nadenken (geweest). Daarnaast heeft personeelsgebrek grote impact gehad op de groeimogelijkheden van bedrijven.

Het duiden van ‘tijdperken’ is in de ICT-wereld en ontwikkelingen van alle jaren. We zitten op dit moment in het tijdperk wat de ‘Intelligent Enterprise’ genoemd wordt. Voor jou geven we graag een doorkijk wat deze Intelligent Enterprise voor jouw business vraagstukken kan betekenen.

Dit blog over The Intelligent Enterprise geeft een doorkijk welke volop kansen biedt om onderscheidend te blijven of te worden. Bijvoorbeeld het benutten van groeipotentieel, het halen van betere resultaten door een hogere omzet en het maken van minder kosten. Als investeren bedrijfseconomisch haalbaar is op dit moment, geeft dat ook grote kansen naar de toekomst toe.

Arjan Bergman
Arjan Bergman - Business Consultant


Technologieën en ontwikkelingen binnen
"The Intelligent Enterprise"

Kenmerkend voor een Intelligent Enterprise is dat activiteiten uitgevoerd door medewerkers substantieel gaan veranderen. Eenvoudige, herhalende activiteiten worden meer en meer geautomatiseerd. Een aantal voorbeelden hiervan zijn Robotics, Process Automation, Artificial Intelligence (AI), Machine Learning, Internet of Things (IoT), Virtual Reality (VR) en Augmented Reality, evenals fysieke mechanisering en robotisering. Deze hype krijgt nu meer en meer inhoud, want de techniek en applicaties zijn hiervoor nu beschikbaar.

SAP Business Technology Platform

Één van de onderwerpen waar we aandacht aan geven  is het SAP Business Technology Platform (SAP BTP). Het platform waar End-to-end-processen  (intern en door het business netwerk) en integratie van applicaties samenkomen. Het platform waar we de gegenereerde grote hoeveelheden data kunnen analyseren, simulaties en voorspellingen op los kunnen laten, en deze data ook kunnen gebruiken voor eerder genoemde - op het BTP platform beschikbare - technologieën zoals Robotics, Process Automation, AI, Machine Learning, IoT, VR en Augmented Reality.

Deze technologieën zijn noodzakelijk om een verandering van activiteiten voor jouw medewerkers te realiseren. Van het ‘eenvoudig herhalende’ naar ‘activiteiten met echte toegevoegde waarde’. Dit is hét kenmerk voor een Intelligent Enterprise.

Wanneer de focus van jouw medewerkers komt te liggen op activiteiten met een hoge toegevoegde waarde, kan dit het verschil maken tussen een tevreden en ontevreden klant. Hierdoor kun je betekenisvolle veranderingen doorvoeren om jouw bedrijf beter te laten werken door flexibeler, winstgevender en duurzamer te worden.

Intelligent Enterprise.png
The Intelligent Enterprise: hype of trend?

Is The Intelligent Enterprise een hype of een logische ontwikkeling waar iedereen de komende jaren meer mee te maken krijgt? Als we kijken naar de exponentiële veranderingen waar we allemaal in ons dagelijks leven mee van doen hebben en/of gaan krijgen, kan het niet anders dat deze veranderingen waarschijnlijk ook impact hebben op jouw bedrijf. Neem de tijd om je daar voldoende op voor te bereiden. Of je nu een producent bent, groothandel, retailer of een professionele dienstverlener; jouw veranderende rol in de keten creëert jouw bestaansrecht over drie tot zeven jaar.

Veranderingen volgen elkaar in sneltreinvaart op. De richting van deze veranderingen zijn onvoorspelbaar en uitkomsten daarmee onzeker. Complexe situaties dienen zich aan waar snelle besluitvorming belangrijk, maar ook lastig is zonder de juiste inzichten.

Roadmap naar The Intelligent Enterprise


Één van de dienstverleningen van Aiden is het, specifiek voor jouw bedrijf, opstellen van een Intelligent Enterprise Roadmap. In een dergelijke roadmap beantwoorden we samen de vraag wat de (exponentieel) veranderende wereld heel specifiek voor jouw organisatie betekent in de komende drie jaar.

Vanuit business perspectief maken we vervolgens de doorvertaling naar bijvoorbeeld processen, ICT, organisatie, integratie in de keten, informatiestromen en platform denken. Zonder hier dikke rapporten voor te maken – welke vaak in de kast belanden – gaan we graag de uitdaging aan, om op een pragmatische manier, te helpen een antwoord te formuleren op deze uitdaging.

De roadmap, gedragen door jouw organisatie, vormt zich in enkele dagen en is de leidraad voor de komende drie jaar.  Natuurlijk is deze jaarlijks bij te stellen. De enige investering die we aan onze klanten hiervoor vragen is “tijd”. Onze investering – binnen enkele kaders – valt onder de categorie “opbouwen van een langdurig partnership”. Jarenlange ervaring bij verschillende bedrijven delen we graag met je, maar bedrijven onderling kunnen daarbij ook veel leren van elkaar.

Inspelen op exponentiële veranderingen

Verandering is van alle tijden, wordt er gezegd,, en dat is helemaal waar! Exponentiële veranderingen zijn van deze tijd en vragen om een andere benadering en een continue bij te stellen roadmap om daarop voorbereid te zijn. Enkele voorbeelden waar veel bedrijven op dit moment in dit kader mee te maken hebben:

 • Je hebt in jouw branche te maken met een sterk veranderende keten binnen de productie, groothandel of retail. Thuisleveringen aan particulieren voor een normaal gesproken B2B producent of groothandel, in plaats van via een regulier retailkanaal zal absoluut een blijvend logistiek proces blijven. Zeker na de ervaringen opgedaan, in de lockdowns, van de afgelopen twee jaar.
 • Je bent bezig met een pakketselectie, bijvoorbeeld ERP, MDM, PIM, CRM, MES, IBP, low-code platform of kassa-oplossing. Applicatielandschappen bestaan tegenwoordig meer en meer uit een combinatie van SAP en non-SAP. Een landschap wat recht doet aan robuustheid, ruimte voor uniekheid van bedrijfsprocessen en innovatief (Pace-Layered-Architecture of Composable Enterprise).
 • Je bent toe aan hardware vervanging. Sowieso is (een hybride) cloudstrategie een onderwerp van aandacht in jouw ‘digital transformation’ proces.
 • Fysieke verhuizing, samenvoegen van locaties of een nieuw en/of groter DC.
 • Internationale expansie, ben jij daar klaar voor?
 • Even niet opgelet? Heb jij ondertussen al last van (disruptieve) competitie, en hoe ga je dit tegenhouden?
 • Migratie van de bestaande SAP-omgeving (als core) naar de nieuwste releases SAP Business One, SAP Business ByDesign of SAP S/4HANA.
 • Fusies of ontvlechting van bedrijfsonderdelen (Merger, Acquisition, Disentanglement or Disvestment), zijn aan de orde van de dag. Moeilijke economische omstandigheden maakt dat bedrijven elkaar opzoeken voor intensievere samenwerking en herstructureringen.
 • Stilstand betekent sowieso achteruitgang. Continuous improvement zou hoog in het vaandel moeten staan bij een innoverend bedrijf welke de marktomstandigheden volgt. Business en ICT zijn sterk verbonden, nieuwe technologie is dan logisch continue een groot aandachtspunt.
   

Een eerste stap en overweging naar de Intelligent Enterprise: plan jouw visie en business toekomst voor de komende drie jaar. Dit is realistisch, maar zeker ook uitdagend! Normaal gesproken komt minimaal 80% van plannen uit en wij helpen jou dat graag te bereiken. Van business doelstellingen tot de vertaling naar de juiste, binnen budgetten passende ICT oplossingen.

De komende periode duiken we nog iets verder in SAP BTP. Aiden neemt je hier graag in mee. Mocht je vragen hebben, dan kan je altijd contact met ons opnemen.