Contact ons

Vraag meer informatie aan

Deze website is beveiligd met reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing

Moment geduld...

Neem contact met ons op

Deze website is beveiligd met reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing

Moment geduld...

Press "Enter" to search

Een blog door Peter Geelen
Aan de hand van twee blogs wil ik mijn visie op het nut van een technologisch platform als SAP Business Technology Platform (BTP) richting directie en aandeelhouders van een bedrijf duidelijk maken.
In dit eerste blog zal ik toelichten dat SAP BTP, ondanks dat de naam anders doet vermoeden, alles behalve een technische of IT-implementatie is. In het tweede blog zal ik een aantal componenten van SAP BTP uitlichten. Op basis van de naam wekt SAP BTP namelijk de illusie uitsluitend een technische of IT-implementatie te zijn.
 

SAP BTP

SAP BTP bestaat uit innovatieve en technische gedreven componenten die samen in één platform jouw organisatie de mogelijkheid geven jouw groeidoelstellingen te realiseren en snel in te spelen op veranderingen. Het platform is onmisbaar voor de toekomst van jouw organisatie om aan de hand van een goede roadmap het bedrijf succesvoller, flexibeler en weerbaarder te maken. Deze strategie moet dus ook in de boardroom van een bedrijf omarmd worden. De impact dat een bedrijf kan realiseren met de juiste invoering van innovatieve technologieën van SAP BTP kan groter zijn en meer waarde creëren als de invoering van het ERP-systeem een aantal jaren geleden.
Hoewel een stabiel en doordacht ERP-systeem een onmisbare basis is, betreft dit met name de efficiënte interne afhandeling van interne processen.
 
SAP BTP .jpgSAP BTP brengt applicaties voor de Intelligent Enterprise (lees hier in het blog van Arjan Bergman) naar bedrijven om sneller en slimmer te digitaliseren over de muren van het bedrijf heen. Het ondersteunt processen die zowel deels in de cloud en deels bij het bedrijf zelf draaien. Het platform zorgt voor een veilige omgeving waarbij tientallen innovatieve diensten klaar staan om hiervoor ingezet te worden met honderden kant-en-klare integraties voor applicaties van SAP en derden.
 
Zij stellen je in staat eerder op basis van signalen uit de buitenwereld actie te ondernemen en daarmee jouw concurrentie voor te zijn. Daarnaast stellen deze technologieën je in staat sterk repeterende activiteiten te automatiseren, waardoor processen off-shore  beleggen niet noodzakelijk is om de mensen in de organisatie efficiënter te laten werken.
 
Veel bedrijven zijn gelukkig continue bezig met het slimmer worden en het verbeteren van de processen. Vaak worden consultancybedrijven ingeschakeld en gevraagd om hierbij te ondersteunen.
 

Private Equity

Private Equity bedrijven zijn als geen ander in staat om een bedrijf door te lichten. Zij kijken niet alleen naar de winst van het moment van verkoop, maar men kijkt hoe innovatief een bedrijf is en hoeveel potentie er met het bedrijf mogelijk is. Het kan erg verhelderend zijn om deze grondslagen op je eigen bedrijf los te laten, hiermee je huidige status te bepalen en ook je toekomstige strategie te definiëren.
Een aantal factoren die door Private Equity partijen mede gebruikt worden om de waardering van je bedrijf te bepalen, dus eigenlijk ook de slagkracht en je toekomstperspectief, zijn:
 
  • Hoeveel van de omzet is recurring? Deze terugkerende omzet kan zowel “recurring by contract” zijn doordat een klant bijvoorbeeld service- of huurcontracten heeft met een looptijd, maar ook “recurring by nature”. Klanten die aantoonbaar keer op keer terugkeren omdat je als bedrijf unieke en kwalitatief diensten en/of producten levert die concullega’s niet kunnen leveren.
  • Is het bedrijf schaalbaar? Kan er zodanig gegroeid worden in de omzet, waarbij de kosten minder hard meegroeien? Groei alleen moet geen doel van een bedrijf zijn. Groei kan er echter wel toe leiden dat je processen slimmer en efficiënter kan aanpakken. Hierdoor zullen de kosten minder hard groeien dan de omzet, waardoor de winstmarge zal stijgen. Een stijging van de winstmarge leidt tot meer ruimte voor investeringen en innovatie waardoor je je beter kan onderscheiden van de concurrentie en je jouw voorsprong verder uit kan breiden. Dit geeft dus een vliegwiel effect.
  • Heeft het bedrijf een model waarbij groei betekent dat de omzet harder zal groeien dan de verkoop en acquisitiekosten? Door schaalvoordeel maar ook door je producten / diensten aansluitend op elkaar te maken kun je een bedrijfsmodel creëren waarbij klanten steeds meer de behoefte hebben om additionele diensten en producten bij je af te nemen. Hierdoor wordt je groeipotentieel exponentieel vergroot.

 

 

Bedrijven die zich bewust op bovenstaande punten focussen versus alleen efficiëntie
verbetering, zullen harder groeien, hogere winstmarges behalen en flexibeler
en weerbaarder zijn.

In mijn volgende blog zal ik enkele componenten uit het SAP Business Technology Network
verder uitdiepen en uitleggen hoe deze op basis van de genoemde waarderingsfactoren je
bedrijf verder kan helpen in de strategie om marktleider te worden en te blijven.

SAP BTP: Een platform dat jouw bedrijf laat groeien en toekomstbestendig maakt arrow right image