Contact ons

Vraag meer informatie aan

Deze website is beveiligd met reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing

Moment geduld...

Neem contact met ons op

Deze website is beveiligd met reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing

Moment geduld...

Press "Enter" to search

Geïntegreerde Business Planning zorgt voor ijzersterke supply chain

Blog geschreven door Guus de Leeuw, SAP consultant bij Aiden

De uitdaging voor supply chain management is om vandaag de vraag van morgen inzichtelijk te maken en goed in te plannen. Professionele ERP-software zoals SAP is hiervoor onmisbaar. Geïntegreerde Business Planning ondersteunt je om de supply chain ijzersterk te maken, zonder zwakke schakels. Hiermee maak je van een langetermijnplanning stapsgewijs een gedetailleerde kortetermijnplanning, waarbij je vraag, productie, arbeidskracht, voorraad en transport naadloos op elkaar afstemt. Zodoende heb je altijd voldoende goederen op voorraad om uit te leveren aan klanten. Op het juiste moment, op de juiste plaats en met de gewenste kwaliteit.
 

Besparen op tijd en transport

 
De professionele supply chain is een aaneenschakeling van complexe processen. Het is de kunst om hier met op maat geprogrammeerde ERP-software goed inzicht in te krijgen. Het traject ‘plaatsen van een order’ tot ‘levering van een order’ loopt in de praktijk immers niet in een rechte lijn van A naar B. Bij grote bedrijven en multinationals zijn vaak wereldwijd diverse fabrieken, distributiecentra en transportmiddelen betrokken. Dit betekent dat je rekening moet houden met verschillende productielocaties en transporttijden tussen die productielocaties. De kans bestaat dat het SAP WM-systeem binnen de kortste keren voor een groot deel uit maatwerk bestaat. 
 
Headshot Robin.pngOok moet je letten op de transporttijd tussen distributiecentra en in welke distributiecentra jouw bedrijf materialen opslaat. Kortom: de factoren tijd en transport spelen een grote rol om de gevraagde producten op tijd te leveren. Door de business planning te integreren in de supply chain bespaar je aanzienlijk op beide factoren.
 

Planning op 3 niveaus


Het voorspellen en het managen van de klantvraag heeft een grote invloed op de operationele, logistieke en financiële prestaties van een bedrijf. Om de juiste inschatting te maken van de klantvraag, onderscheidt SAP planning op 3 niveaus: lange, middellange en korte termijn. De langetermijnplanning houdt bijvoorbeeld rekening met de terugkerende klantvraag, feestdagen en de beschikbaarheid van grondstoffen, halffabricaten en eindproducten. Bij de middellange termijn spelen de inkoop-, productie- en transportvoorstellen, de over- of ondercapaciteit van productielocaties en de benodigde goederenvoorraad om pieken op te vangen een rol. Je kunt altijd ingrijpen op de planning en aanpassingen doen. Via simulaties van deze alternatieve planningen ondersteunt het systeem je vervolgens in het maken van de optimale keuze. Zo is de impact van de aanpassing(en) door de gehele keten zichtbaar en inzichtelijk.
 

Voorstellen omzetten naar orders


Ben je tevreden over de planning voor de middellange termijn? Dan is de tijd rijp om een korte termijnplanning op te stellen en de voorstellen om te zetten in concrete orders. Deze fase omvat onder andere: plaatsen van inkooporders, inplannen en reserveren van productieorders, inplannen van productielocaties en -machines en het inplannen van productiekrachten. Doel van deze planning is om inkoop, productie, opslag en levering 100% af te stemmen op de klantvraag.
 

Manufacturing Execution System

 
Om de gedetailleerde planning soepel te laten draaien, is het verstandig om een Manufacturing Execution System (MES) te koppelen aan een ERP-systeem. Met behulp van een MES is het mogelijk om de performance van een productieproces in te stellen, uit te lezen en te analyseren. Via monitoring krijg je inzicht in de gemiddelde doorlooptijd en kun je direct in actie komen als er een kink in de kabel zit. Daarnaast zorgt een koppeling met de Financiële module voor een nauwkeurig beeld van zowel de variabele als de vaste productiekosten.
 

Uitleveren

Wanneer de productie voltooid is, kunnen de transportvoorstellen worden omgezet in transportopdrachten. Het is hier ook mogelijk om de belading per vrachtwagen in te plannen en zo een optimale ritplanning te verkrijgen. Hiermee kun je ook bij uitlevering besparen op jouw transportkosten.
Kortom: met geïntegreerde business planning is jouw supply chain zo sterk als de zwakste schakel: ijzersterk.
 
Meer weten wat onze planning oplossingen voor jouw organisatie kunnen betekenen? Bel ons op 088 060 5111 of neem contact met ons op via de contactpagina.