Contact ons

Vraag meer informatie aan

Deze website is beveiligd met reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing

Moment geduld...

Neem contact met ons op

Deze website is beveiligd met reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing

Moment geduld...

Press "Enter" to search

 

SAP WM of EWM? Kiezen tussen maatwerk of standaardoplossing

Blog geschreven door Robin Beimans, Consultant bij Aiden


Veel logistieke bedrijven gebruiken al jarenlang SAP Warehouse Management (SAP WM) als systeem. SAP WM is een beproefde oplossing voor warehousing. Bij SAP WM is de sky echter niet de limit. Het systeem kent ook zijn beperkingen. Bijvoorbeeld als 3PL-bedrijven te maken krijgen met complexere processen of als zij een klantenportefeuille hebben met specifieke wensen. De afkorting 3PL staat voor Third Party Logistics. Een 3PL-bedrijf is een derde partij die in de supply chain de logistiek voor zijn rekening neemt. Robin Beimans legt in dit blog de verschillen tussen WM en EWM en tussen standaard of maatwerk uit. 
 

Beperkingen omzeilen

 
Gelukkig hebben veel 3PL-bedrijven goede SAP-consultants in dienst die al jaren binnen de organisatie werkzaam zijn. Deze consultants beschikken bovendien over de benodigde technische kennis om SAP WM op maat in te richten en zo de beperkingen van het systeem te omzeilen. Deze inrichting brengt risico’s met zich mee. De kans bestaat dat het SAP WM-systeem binnen de kortste keren voor een groot deel uit maatwerk bestaat.
 

Headshot Robin.pngProblemen oplossen


Zolang deze ervaren consultants in dienst blijven, levert het maatwerk geen problemen op. Stappen ze over naar een ander bedrijf, dan verschijnen er wolken voor de zon. Nieuwe consultants hebben de technische kennis vaak niet paraat. Vaak ontbreekt ook de beschikbare documentatie. Als er een kink in de kabel ontstaat, lukt het de nieuwe consultants niet om het probleem op te lossen. Of ze zijn lang bezig om de bron van het probleem te achterhalen. 3PL-bedrijven zitten hier uiteraard niet op te wachten. Problemen oplossen is kostbaar en tijdrovend. De beschikbare krappe budgetten zijn hier vaak niet op afgestemd.
 

Maatwerk in standaarduitrusting


Is het noodzakelijk om de technische kennis en ervaring van consultants in te zetten om de beperkingen van een SAP WM-systeem te omzeilen. Het antwoord luidt: ‘Nee’. De op maat gesneden oplossingen in het SAP WM-systeem behoren tot de standaarduitrusting van SAP Extended Warehouse Management (SAP EWM). De Process-Oriented storage control is een mooi voorbeeld van zo’n oplossing. De consultants bootsen deze functionaliteit na, terwijl deze oplossing standaard in SAP EWM zit.
 

Verschil SAP WM en SAP EWM


Complexe warehouses bevatten vaak een inslag- of uitslagproces dat uit meerdere stappen bestaat. Vanaf de beginlocatie doorloopt een product diverse stappen en locaties om uiteindelijk op de eindbestemming in het warehouse terecht te komen. Met andere woorden: het product wordt dus niet direct naar de uiteindelijke bestemming verplaatst. In SAP EWM is het mogelijk om deze stappen per product of per producttype te definiëren. Hiervoor gebruik je de Process-Oriented storage control. SAP WM beschikt niet over deze standaard functionaliteit. Wil je gebruikmaken van deze oplossing, dan heb je maatwerk nodig.
 

Standaard of maatwerk?

 
Wat is nu het voordeel van het gebruik van standaard SAP-oplossingen boven maatwerk? Allereerst beperkt een standaardoplossing het risico op problemen. Zo loop je niet alleen minder snel tegen knelpunten aan. Ook ben je minder tijd kwijt om de bron van een knelpunt te achterhalen. Als een consultant jouw bedrijf verlaat, treedt zijn opvolger gemakkelijker in zijn voetsporen als hij beschikt over de juiste kennis van SAP EWM. Maatwerk brengt tot slot nog een risico met zich mee. Als er nieuwe updates beschikbaar komen, zorgt maatwerk vaak voor problemen.
 

Overstappen naar SAP EWM?

Ons logistieke team heeft kennis van zowel SAP WM als SAP EWM in huis. Alle teamleden zijn EWM-gecertificeerd en beschikken over veel praktijkervaring. SAP WM blijft een prima oplossing als de processen in jouw warehouse niet al te complex zijn. Neemt deze complexiteit toe, dan is de tijd wellicht rijp om over te stappen naar SAP EWM. Overweeg je deze overstap of wil je graag meer tekst en uitleg over de meerwaarde voor jouw warehouse?

Meer weten over WM of EWM? Kiezen tussen maatwerk of standaardoplossing voor jouw organisatie kunnen betekenen? Bel ons op 088 060 5111 of neem contact met ons op via de contactpagina.