Contact ons

Vraag meer informatie aan

Deze website is beveiligd met reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing

Moment geduld...

Neem contact met ons op

Deze website is beveiligd met reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing

Moment geduld...

Press "Enter" to search

Mendix on top of SAP maakt innovatie voor migratie mogelijk

Ruim 4 decennia geleden was programmeren nog een echt ambachtelijke bezigheid. Vanachter een scherm instructies intikken was nog niet gangbaar. Sinds een aantal jaren mogen de low-code ontwikkelomgevingen zich verheugen in een grote belangstelling. Programmeren bestaat niet langer uit het inkloppen van louter instructieregels. De ontwikkelaar selecteert de benodigde functionele componenten uit een bibliotheek en sleept ze naar een visueel weergegeven workflow. ”Een kind kan de was doen”, zou je zeggen, ware het niet dat iemand wel de nodige domeinkennis moet hebben en dus iets afweten van het te automatiseren proces.
 
De opkomst van de low code tools is nauw verbonden met gewijzigde opvattingen over systeemontwikkeling. Niet langer zondert een groep programmeurs zich voor een tijdje vrijwillig af. Niet langer gaan er maanden overheen om vanuit een functioneel ontwerp binnen enkele maanden een eerste werkende versie van een applicatie te realiseren om vervolgens binnen luttele seconden te vernemen dat het resultaat niet naar wens is. Agile ontwikkelen met multidisciplinair samengestelde teams is nu de norm. Dagelijkse scrumsessie tussen de teamleden van de IT en de business zorgt voor focus op het doel en reikwijdte van het project, alsmede de juiste afstemming op elkaars taken. De tijd van maandenlange watervalprojecten is ingeruild voor projecten in termijnen van enkele weken. Onder dit gunstige gesternte heeft ook het Cloud gebaseerde low code ontwikkelsysteem Mendix kunnen gedijen. Volgens Gartner zal de low code ontwikkelomgeving omstreeks 2024 betrokken zijn bij 75% van alle applicatiebouw.
 

Overgang naar de Cloud

Mendix heeft een extra groei-impuls in het vooruitzicht nu SAP zijn mondiale klantenkring laat weten dat zij eind 2025 stopt met de ondersteuning van de kernmodules van het ERP-systeem (ECC-Business Suite). De primaire bedrijfsprocessen bij organisaties wereldwijd van uiteenlopende omvang moeten migreren naar andere technologie: SAP S/4HANA. Naar verwachting zullen de meeste gebruikers overgaan naar de cloud variant. In dat geval is de maatwerk-programmatuur onder de huidige versie niet meer bruikbaar. Nu zal iedereen erkennen dat het zo veel mogelijk benutten van de kernfunctionaliteit van SAP altijd de voorkeur geniet. Ongetwijfeld blijft SAP de S/4HANA omgeving verder verrijken met nieuwe functionaliteit, waardoor veel maatwerk overbodig wordt. Maar omdat bedrijven zich in hun bedrijfsprocessen toch willen onderscheiden, blijft de behoefte aan specifieke functionaliteit bestaan.

 

Ontdoen van schaduw IT

Neem alleen al de hoeveelheid buiten de verantwoordelijkheid van de IT-afdeling ontstane applicaties in de kantooromgeving, gebaseerd op Excel, SharePoint, Lotus enzovoort: de schaduw IT. Die speelt een belangrijke rol binnen de informatielogistiek bij veel ondernemingen. Ze delen vaak data met de formele IT-applicaties. Zolang ze werken gaan we die informele bedrijfstoepassingen niet zomaar uitschakelen net als de bedrijfskritische componenten van het maatwerk rond de SAP-kernel. Mendix, als enige low code platform naadloos geïntegreerd in het SAP Cloud Platform, levert de oplossing. Het partnership tussen SAP en Mendix heeft ervoor gezorgd dat het platform onder de naam SAP RAD in het officiële leveringsprogramma van de Duitse grootmacht is opgenomen. Welke voordelen levert dat voor de huidige EEC-gebruikers die hun migratieplannen moeten opstellen?

                         
”Go make the core clean!”

In kaart brengen maatwerk

Met SAP-scan tools is nu al na te gaan voor welke applicaties uit het huidige ECC-domein er in de toekomstige omgeving geen plaats meer is. Een diepgaande functionele inventarisatie van S/4 HANA toont of er überhaupt maatwerk, dan wel aanvullende kantoorapplicaties nodig zijn. Is dat wel het geval, dan zijn die delen van het te migreren softwarepakket nog voor de migratie te vervangen door snel ontwikkelde Mendix on top of SAP-apps. En omdat die acteren op dezelfde laag als de SAP-core, blijven ze prima functioneren na de S/4 HANA-migratie, ongeacht of die on-premise dan wel in de cloud resideert. Niet alleen kantoortoepassingen maar ook apps, gericht op de gebruikerservaring aan de front-end kant van de SAP-systemen en aanvullende software, gericht op optimalisatie en bedrijfscontinuïteit laten zich op dit moment al via het genereren van low code binnen kort tijdsbestek omzetten naar bruikbare applicaties.
 

Innovaties niet hinderen

En wat te denken van ontwikkelingen op het innovatie vlak? Iot; Edge Computing; Big Data Analyse; RPA; AI; VR; AR; Machine Learning: allemaal hoog technologische beloften waarvoor de innovators binnen een organisatie in de rij staan te trappelen van ongeduld om ermee aan de slag te mogen gaan. De bestaande IT-infrastructuur behoeft de drang naar experimenteren met vernieuwing niet in de weg te staan. API’s van zowel SAP als Mendix maken het mogelijk om vandaag al te starten. Waarom wachten op een migratie ergens voor 2025? Daarna is het belangrijkste werk al gedaan en resteren er klussen die, ofwel in de marge van continue systeemonderhoud liggen, ofwel de organisatie vol vertrouwen laten doorstappen op het innovatieve pad. Zowel het revisiewerk als de vernieuwende trajecten zijn heel effectief met low code in te vullen.
 

Start bouw app ontwikkelfabriek

Het activeren van een Mendix leertraject behoeft geen uitgebreide change management aanpak. Laat een klein aantal functionele SAP-beheerders onder begeleiding van enkele ervaren Mendix-programmeurs binnen een aantal weken een niet al te complexe app bouwen. Toon het eindresultaat uitgebreid aan de rest van de organisatie. Binnen de kortste keren is iedereen ervan overtuigd dat de ’Citizen Developers’ bijdragen aan een serieus business gedreven softwareontwikkelproces. Doorbreek de IT – Business barrière en begin vandaag nog aan het opzetten van een volwassen app ontwikkelfabriek waarmee uw organisatie zich gaat onderscheiden door 10 keer sneller te ontwikkelen en 70% minder IT-bronnen te gebruiken.”Go make the core clean!”