Contact ons

Vraag meer informatie aan

Deze website is beveiligd met reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing

Moment geduld...

Neem contact met ons op

Deze website is beveiligd met reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing

Moment geduld...

Press "Enter" to search

Aan de slag met SAP Cloud ALM voor SAP-systemen die on-premise zijn gebaseerd

Blog geschreven door het S/4 HANA team uit België

Wat is SAP Cloud ALM?

SAP Cloud ALM is de nieuwe oplossing van SAP voor Application Lifecycle Management (ALM). Het kan worden gezien als de opvolger van SAP Solution Manager, waarbij SAP opnieuw nadenkt over hoe ALM moet worden beheerd. Het heeft een cloud-first strategie en focus en is specifiek ontworpen om SAP's cloudapplicaties te ondersteunen en te beheren. Dit sluit aan bij de algemene strategie van SAP, waarbij de nadruk ligt op cloud-gebaseerde applicaties.

Op de productpagina van SAP Cloud ALM vind je uitgebreide informatie en links naar relevante bronnen.

Zijn er licentiekosten aan verbonden?

Voor SAP-klanten die zijn geabonneerd op een SAP Cloud Service met SAP Enterprise Support, cloud-edities, zijn er geen licentiekosten verbonden aan het gebruik van SAP Cloud ALM. Het reguliere gebruik is inbegrepen in de support fee, met een limiet op de hoeveelheid opslag/geheugen die wordt gebruikt in de onderliggende database (SAP HANA).

Als de databasecapaciteit wordt overschreden, zijn er wel kosten verbonden. Over het algemeen zullen de meeste use-cases echter niet leiden tot overschrijding van deze capaciteit. Het is mogelijk dat bij bepaalde use-cases waarbij veel documentatie wordt geüpload die gerelateerd is aan bedrijfsprocessen/projecten, de hoeveelheid opgeslagen data in SAP Cloud ALM toeneemt.

Een SAP Cloud ALM-tenant aanvragen via SAP Support Portal

Over het algemeen volg je de installatie- en beheergids die je hier kunt vinden: Inleiding - SAP Help Portal

sapcloudalmaccess.png

Om een tenant aan te vragen, moet je gebruikmaken van de tegel "SAP Cloud ALM - Access Management" in je SAP Launchpad. Houd er rekening mee dat je administratieve S-gebruikersrechten op je klantnummer moet hebben om deze stap te kunnen uitvoeren. Als je niet over deze rechten beschikt, kun je binnen je organisatie navragen wie deze aanvraag kan doen.

almtenant.png

Je ziet ook een kolom "gerechtigd" waar je "Ja" zou moeten zien als je klantnummer onder de genoemde overeenkomst valt.

Zodra je de tenant hebt aangevraagd, zal de provisioning status veranderen naar "in uitvoering". Zodra de provisioning is voltooid, ontvang je een e-mail om aan de slag te gaan.

Als onderdeel van het proces ontvang je een e-mail met instructies voor toegang tot een service voor gebruikersidentiteiten op het Business Technology Platform van SAP, zodat je de volgende stappen kunt uitvoeren.

Verbinding maken met een on-premise systeem

De connectiviteit met een on-premise systeem verloopt via HTTPS-webconnectiviteit (API-gebaseerd) en is opgenomen in de ST-PI component van de SAP Netweaver AS ABAP stack. De aanbevolen minimale versie is ST-PI 7.40 SP16. Bij een lagere versie heb je mogelijk niet alle functionaliteit en kunnen er problemen optreden bij het correct laten functioneren van de scenario's.

Voor het instellen van de connectiviteit aan de on-premise kant kan het programma /SDF/ALM_SETUP worden gebruikt. Zorg ervoor dat je de installatie- en beheergids doorneemt, aangezien er andere kleine voorwaarden zijn waaraan moet worden voldaan. Controleer de SAP Notes/knowledge base voor relevante bugfixes voordat je met de implementatie begint.

Merk op dat cloudgebaseerde applicaties automatisch worden gedetecteerd. Je kunt bijvoorbeeld SAP Analytics Cloud zien in je SAP Cloud ALM-tenant zonder extra instellingsstappen.

SAP Cloud ALM API inschakelen

In de documentatie wordt verwezen naar de SAP Business Technology Platform Cockpit. Let op dat dit niet dezelfde cockpit is die je mogelijk eerder hebt gebruikt. In je e-mail vind je een URL voor je SAP Cloud ALM-tenant. Die URL bevat de juiste datacenterinformatie (bijvoorbeeld: https://nessi-cloudalm.eu20.alm.cloud.sap).

Als er wordt verwezen naar het uitvoeren van bepaalde configuratiestappen in de SAP BTP cockpit, betekent dit dat je moet gaan naar: https://cockpit.eu20.hana.ondemand.com/cockpit/

Monitoring van echte gebruikers

Tot slot enkele screenshots van de output van het scenario voor real user monitoring dat is geconfigureerd tegen het on-premise SAP-systeem.

overview.png
Overzicht

Op de homepage heb je een snel overzicht.

Je kunt ook dieper ingaan op de details. Als we bijvoorbeeld kijken naar de RFC-oproepen die in het systeem zijn gedaan, zien we dit:

realusermonitoring.pngDetails van RFC-verzoeken.

 

Via de front-end statistieken kun je meer inzicht krijgen in OS/Browser/Tijd besteed details.

frontend.pngFront-end statistieken.

Op dezelfde manier kun je details van andere verzoektypes controleren en dieper ingaan op de details.

https.pngHTTPS-verzoeken.

Toegevoegde waarde van SAP Cloud ALM en toekomstperspectief

Ik denk dat SAP Cloud ALM nu al interessant is voor veel klanten en dat er quick wins te behalen zijn. Vooral op het gebied van cloudapplicaties kun je al inzicht krijgen in het operationele gedeelte van je SAP Cloud Software. Waar het in het verleden soms een 'black box' was, kun je nu inzicht krijgen in de werking/operaties van je cloudapplicaties en actie ondernemen op basis van dat inzicht.

Neem zeker een kijkje op de productpagina en de beschikbare informatie van SAP.

Als SAP Mentor geef ik SAP feedback over het gebruik van SAP Cloud ALM en meer. Suggesties worden doorgegeven in termen van wat ik graag zou willen zien en wat mogelijk ontbreekt. Over het algemeen staat het ALM-team open voor constructieve feedback en suggesties en zijn ze actief betrokken bij veel SAP-partners, SAP-gebruikersgroepen en SAP Mentors.

Je zou kunnen zeggen dat het nog vroeg is voor SAP Cloud ALM, maar dit is wel de toekomst als het gaat om ALM voor SAP. Dus het is zeker iets om in de gaten te houden.

Contact arrow right image